Accelerator cable not returning

Carbs; K-jet; Tanks; Lines; Filler necks, Senders; aftermarket fuel systems; Exhausts and Manifolds;air filters - standard and aftermarket

Moderator: Scirocco Register

Forum rules
Hints, tips and guides for repair and modification - the FAQ section on the main website is worth checking first for information relating to common faults and technical help. Useful posts and guides will be added to the FAQ http://www.sciroccoregister.co.uk/scirocco-faq
NebToast
Posts: 57
Joined: Sun Aug 26, 2018 4:27 pm
fill in the right answer: 15

Accelerator cable not returning

Post by NebToast » Tue Mar 19, 2019 8:31 pm

So I was driving along the M4 the other day and I went to overtake. The car kept accelerating and the pedal stayed down, I had to keep hooking it back up with my foot to reach idle for the rest of the journey. When I pulled over I checked the whole thing. It wasn't the pedal bushing, that was changed a month ago.

I assumed that one of the rubber bits on the cable linkage had gone, where the adjuster bit is. There was a clip holding the sheath on the ribbing so when you pressed the pedal there was resistance, but nothing on the other side holding the sheath so the sheath and cable would slide back through the rubber mounting thing together, hence no pedal travel.

I fitted a new cable today but the problem remains. What am I missing and how can I get hold of it quickly! I can't work it out from the parts diagrams which bit has fallen off.

Image



mark1gls
Posts: 3340
Joined: Thu Apr 02, 2009 9:28 pm
fill in the right answer: 10
Location: Somerset

Re: Accelerator cable not returning

Post by mark1gls » Wed Mar 20, 2019 12:40 am

On my Webber carb there’s a big spring which which pulls the cable back to idle.

You can see the spring in this thread...

https://vwgolfmk1.org.uk/forum/index.ph ... rt__keyed=


Mk1 78 Scirocco GLS 1.6 FR, weekend toy.
Mk1 88 Golf GTi cabriolet 1.8 DX. Daily drive.
Membership No. 323

NebToast
Posts: 57
Joined: Sun Aug 26, 2018 4:27 pm
fill in the right answer: 15

Re: Accelerator cable not returning

Post by NebToast » Wed Mar 20, 2019 9:00 am

Any idea how big/what spring that is?



NebToast
Posts: 57
Joined: Sun Aug 26, 2018 4:27 pm
fill in the right answer: 15

Re: Accelerator cable not returning

Post by NebToast » Wed Mar 20, 2019 9:09 am

Just went to look and you're right, the spring had snapped off the linkage



NebToast
Posts: 57
Joined: Sun Aug 26, 2018 4:27 pm
fill in the right answer: 15

Re: Accelerator cable not returning

Post by NebToast » Wed Mar 20, 2019 9:35 am

I've measured the broken spring and found a new one, it's on order. It's easy to miss obvious things sometimes! Thanks



mark1gls
Posts: 3340
Joined: Thu Apr 02, 2009 9:28 pm
fill in the right answer: 10
Location: Somerset

Re: Accelerator cable not returning

Post by mark1gls » Wed Mar 20, 2019 1:50 pm

Glad it's a simple fix.

I nearly lost my spring as the hole where it lives had started to wear though, I had to move the spring onto the bolt which holds the cable.


Mk1 78 Scirocco GLS 1.6 FR, weekend toy.
Mk1 88 Golf GTi cabriolet 1.8 DX. Daily drive.
Membership No. 323